Polítics i periodistes, una relació necessària

14:40 Publicado por Miguel Carrera

Avui s’ha donat lloc una de les conferències més destacades del darrer dia de les Jornades Blanquerna. Sota el títol Polítics i periodistes, tot per l’audiència?, José Zaragoza (secretari d´Organització i Finances del PSC) i Jordi Barbeta (periodista polític de La Vanguardia) han mantingut un intens debat sobre el paper que juguen ambdues professions envers l’audiència. I cal remarcar l’adjectiu intens perquè el que s’ha produït dins l’aula ha estat verdaderament un continu estira i arronsa d’opinions, crítiques i reflexions envers el tema proposat. Això si, el toc d’humor i cinisme no hi han faltat

La conferència, que ha estat moderada pel periodista i professor de la casa Antoni Aira, l’ha iniciat Jordi Barbeta amb una inicial frase lapidària: “els polítics no fan res per l’audiència sinó en contra d’ella”. Segons el periodista, els polítics es dediquen a bombardejar les ràdios i les televisions amb els missatges que volen que es transmetin als ciutadans i, és en aquest punt, on hi conflueixen ambdues professions, i és que els periodistes es dediquen simplement a transmetre allò que els polítics desitgen. Barbeta ha afegit que darrerament no s’està informant, sinó que s’està intoxicant; és a dir, s’està col·laborant a transmetre un missatge enlloc de buscar la informació i contrastar-la.

El periodista de La Vanguardia ha incidit molt en la relació necessària que hi havia hagut fins ara entre polítics i periodistes però ha sorgit noves tecnologies que faran canviar radicalment el panorama, tal i com declarava ell mateix: “les noves tecnologies tenen un efecte multiplicador. La pluralitat de la xarxa posarà les coses més difícils als periodistes”.

En el seu torn de paraula i amb el cinisme que el caracteritza, José Zaragoza, ha volgut destacar que polítics i periodistes conviuen en un mateix món i que la influència és mútua. Segons el socialista: “en aquest joc no només hi participen dos equips, sinó que també hi ha altres col·lectius que ens repercuteixen a tots dos”.

Contràriament al que ha dit el seu company de taula, Jordi Barbeta, el secretari d´Organització i Finances del PSC, ha afirmat que “tot i que han aparegut nous mitjans de comunicació segueix sent important sortir a la portada dels grans diaris com La Vanguardia o El Periódico. Però en el fons la discussió de la idea és la base i això continua sent el mateix”.

Zaragoza ha explicat que les noves tecnologies tenen dues cares, com una moneda. Pel cantó de la cara, els permeten saber què és el que desitja la gent però, per la banda de la creu, els permet ometre allò negatiu i només mostrar els aspectes positius.

Avui hem pogut presenciar una conferència on, per sobre de tot, s’han pogut expressar opinions. Alumnes i professorat juntament amb un polític i periodista reconegut han pogut compartir reflexions. Sí, hi ha moltes veus que opinen que s’han de distanciar similituds, encara que el que avui ha quedat clar és que l’un necessita a l’altre per viure.


Montse Filló
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Polítics i periodistes, una relació necessària"

Publicar un comentario

Video del Dia

Premis Blanquerna

LA PLAÇA GALERIA

PUBLICITAT